Kies voor duurzaam hout en bescherm het bos

Duurzaam hout komt uit bossen die duurzaam worden beheerd. Bomen worden zo gekapt, dat het bos als leefomgeving van planten- en diersoorten (de ecologische functie) goed blijft. Daarnaast worden de rechten van betrokken arbeiders en de inheemse bevolking in de bossen gerespecteerd (de sociale functie).

Hout toepassen om ontbossing tegen te gaan

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Hout van duurzaam bosbeheer gebruiken is keihard nodig om (tropisch) bos te redden en weer te laten groeien. Het is belangrijk dat het bos economische waarde krijgt. Alleen dan voorkomen we dat bos omgezet wordt in bijvoorbeeld landbouw, soja- of palmolieplantages. In tropische gebieden zien ze het werken met gecertificeerd hout van duurzaam bosbeheer daarom als een manier om ontbossing tegen te gaan. Voor meer informatie zie bewust met hout.

“Jij als consument of professioneel opdrachtgever hebt een belangrijke rol. Neem alleen genoegen met duurzaam hout. Let op of gecertificeerd hout wordt aangeboden en geleverd.”

Het toepassen van duurzaam hout om het bos te beschermen dus. Zweden laat zien wat dat betekent op de lange termijn. Daar zetten ze al jaren in op duurzaam bosbeheer. Wat blijkt?  Het bos groeit ieder jaar met meer dan 10%!

In 2020 in Nederland 100% hout van duurzaam bosbeheer?

De Nederlandse houtsector wil in 2020 alleen hout van duurzaam bosbeheer leveren en is hierin erg actief. De ‘Green Deal Bevorderen Duurzaam bosbeheer’ is eind 2015 succesvol afgerond. De 100% halen we nog niet. Daarvoor is alle hulp hard nodig!