Hout heeft een lange levensduur

De levensduur van producten zoals trappen, deuren en kozijnen wordt bepaald door verschillende dingen. Een lange levensduur is financieel interessant (total cost of ownership), totale vervanging is bijna nooit nodig en het is beter voor het milieu.

Waar kun je het beste op letten bij bouw- en renovatiematerialen en – producten?

  • Levensduur van het basismateriaal
  • Levensduurverlenging door technologie
  • Levensduurverlenging door slim onderhoud
  • Levensduurverlenging door reparatie

Levensduur van het basismateriaal

Duurzaam zegt ook dat producten lang meegaan of weinig milieu-impact hebben als het vaker wordt vervangen. Zowel voor houtsoorten met een langere levensduur van 50 tot 75 jaar (of nog langer in de praktijk), als houtsoorten waar de cyclus korter is, zoals Europees naaldhout, is de milieu-impact klein.

Welke keuze je ook maakt, een lange levensduur is met hout goed haalbaar. Kijk maar eens om je heen hoeveel hout, bijvoorbeeld in oudere woningen, nog aanwezig is waarbij originele details bewaard zijn gebleven. Maar er is uiteraard veel meer feitelijk bewijs. Alles over de kwaliteit van gevelelementen en duurzaamheidsklassen vind je op het online kennisplatform www.kvt-online.nl. Meer informatie houtsoorten vind je in de houtdatabase.

Levensduurverlenging door technologie

Meestal zie je het niet, maar aan houten producten is de laatste jaren veel technologie en kennis toegevoegd. Zo kan hout behandeld worden met natuurlijke materialen waardoor de levensduur verlengt en onderhoud later nodig is. Ook brengt innovatie slimme detaillering en vernieuwende ontwerpen. Bedrijven doen veel onderzoek. En hout blijft ‘aaibaar’ als altijd.

Nieuwe houtproducten die op de markt komen zijn getest en gecertificeerd op eigenschappen als het effect van UV, water, wind, klimaat en omgeving. Intensieve en dure trajecten die er voor zorgen dat je op hout kunt vertrouwen.

Levensduurverlenging door slim onderhoud

Met nieuwe lijmen, verfsystemen en gemodificeerde houtsoorten zijn onderhoudsarme perioden tot 15 jaar mogelijk. Met onderhoudsarm bedoelen we dat je tijdens het ramenwassen ook de kozijnen afneemt en beschadigingen direct bijwerkt. De dingen die je onder normale omstandigheden toch al doet.

Levensduurverlenging door reparatie

Eventuele beschadigingen door externe oorzaken zullen er altijd zijn. Denk aan schade door geplaatste fietsen tegen een kozijn, een inbraakpoging of het stoten tijdens het verzetten van een meubelstuk. Voor sommige materialen betekent beschadigen vervangen. Niet bij houten producten. Hout is eenvoudig te repareren. Beter voor de portemonnee en beter voor het milieu.