Milieu informatie houten trappen

Houten trappen in de praktijk

Er was al de nodige milieuinformatie over trappen, gebaseerd op zogeheten steektrappen, rechte trappen. En houten trappen waren altijd al een van de  meest milieuvriendelijke opties.

In de praktijk zie je dat interne trappen vaak de bocht om gaan, oftewel ze hebben bijvoorbeeld een - of twee kwarten. Om de praktijk zo goed mogelijk te benaderen is in het recente onderzoek uitgegaan van één van de meest gangbare trappen: ‘de trap met twee kwarten’. Natuurlijk is voor een dergelijke trap substantieel meer materiaal nodig. Dat zie je terug in de uitkomsten van de levenscyclusanalyse als je deze trap vergelijkt met een trap van exact het zelfde materiaal, maar dan uitgevoerd als steektrap. Logisch ook.

Bijzonder…

Bijzonder is, dat een ‘trap met twee kwarten’ (ondanks het extra materiaal) nog altijd twee tot drie keer minder (!)  milieuimpact heeft, dan een niet volledig houten steektrappen.

Wil je het precies weten? Selecteer dan ‘interne trappen’ in één van de rekentools voor milieuprestatieberekeningen en zie zelf, vanuit onafhankelijke tools, de verschillen.

MKI
Schaduwkosten per stuk
Naaldhout van duurzaam bosbeheer, rechte steektrap€ 5,88
Naaldhout van duurzaam bosbeheer, trap met twee kwarten€ 18,98