Milieu informatie houten kozijnen

Kozijnen van verschillende houtsoorten zijn onderzocht op hun milieu-impact. Ze zijn ook vergeleken met andere materialen.

Interessante resultaten en innovatiepotentieel

Bij de studies zijn de nieuwste milieudata van houtsoorten uit Europa, Azië, Afrika Zuid-Amerika en gemodificeerd hout gebruikt. De resultaten van deze levenscyclusanalyses zitten daarom dichter dan ooit bij het huidige proces van ‘hernieuwbaar van het land tot industrieel gebouwd met hout’. Ook kozijnvarianten en andere uitgangsmaterialen zijn onderzocht.

Houten kozijnen hebben vrijwel altijd een lagere milieu impact dan kozijnen van andere materialen, blijkt uit de studie ‘Comparison between environmental impact of window frames consisting of different materials’, gebaseerd op beschikbare milieudata in Nederland en Europa.

De milieu-impact van de onderzochte tropisch loofhoutsoorten van duurzaam bosbeheer verschillen onderling niet veel, bleek verder. Europees naaldhout scoort behoorlijk lager, maar heeft niet de lange levensduur van de andere houtsoorten. Keuzevrijheid dus!

Er zijn 3 kozijnentypen vergeleken:

  • ‘vast kozijn’
  • ‘kozijn met naar buiten draaiend raam’
  • ‘kozijn met draaikiepraam’

Naast hout spelen de volgende elementen een rol:

  • het hang- en sluitwerk
  • dichtingen
  • coatings
  • lijmen
  • de dimensionering

Logisch dat een ‘vast kozijn’ daarom de beste resultaten geeft. Verrassend is dat ‘draaikiep’ minder impact heeft dan ‘een naar buiten draaiend raam’. Interessant voor toekomstige innovaties. En er is meer mogelijk, op het vlak van energie bijvoorbeeld. Wordt vervolgd.

De studie naar levenscyclusananlyses voor kozijnen is mede mogelijke gemaakt door de European Sustainable Tropical Timber Coalition en is uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen.

Nieuwe milieudata MKI
Uitgedrukt in schaduwkosten per 1 m2
Vast kozijn:
afgelakt, incl. verpakking, excl. beglazing en stelkozijn. Hout van duurzaam bosbeheer.
Kozijn + naar buiten draaiend raam:
afgelakt, incl. hang- en sluitwerk en luchtdichting en verpakking, excl. beglazing en stelkozijn. Hout van duurzaam bosbeheer.
Kozijn + draaikiepraam:
afgelakt, incl. hang- en sluitwerk en luchtdichting en verpakking, excl. beglazing en stelkozijn*. Hout van duurzaam bosbeheer.
Gemodificeerd hout (Accoya)volgtvolgtvolgt
Europees Naaldhout€ 0,55€ 3,61€ 2,44
Aziatisch loofhout (Meranti)€ 1,22€ 4,42€ 3,65
Zuid Amerikaans loofhout (zoals Sapupira)€ 1,23€ 4,29€ 4,39
Afrikaans loofhout (zoals Mahoni)€ 1,34€ 4,58€ 3,78