Ook in Engeland de gezondheid van materialen voorop!

maandag, 7 augustus, 2017 - 14:37 Kees Verweel

In Engeland begon de Wood Window Alliance (WWA) 2 jaar geleden een uitgebreide Cradle-to-cradle (C2C) studie. Deventer Profielen is lid van deze alliantie. Tijdens een presentatie die ik - samen met het C2C Instituut - destijds verzorgde, zoomde ik vooral in op de gezondheid van materialen. Het feit dat pvc niet eens gecertificeerd kan worden trok dan ook de aandacht in een vereniging van houten kozijnen (de pvc-markt is namelijk enorm groot in de woningbouw in Engeland). De WWA  gaf aan hier meer mee te willen en zodoende zijn wij gevraagd een C2C-werkgroep voor te zitten in Engeland, onder de regie van de WWA.

De vraag die op tafel lag; “Kunnen we een compleet raam C2C certificeren?”

In de C2C-werkgroep hebben we een houten kozijn beschreven, inclusief een in de UK verplichte beschermlaag tegen schimmelvorming en inclusief een aflaksysteem. We wilden vooral de certificeerbaarheid van deze materialen vaststellen en hebben daarom bewust glas, hang- en sluitwerk, dichtingen etc. uit het onderzoek gelaten. Deze materialen zijn zelf al gecertificeerd of eenvoudig certificeerbaar.

Pera UK heeft in 2016 in opdracht van de WWA de haalbaarheid van het C2C-certificeren van het beschreven houten kozijn getoetst. Het project is vervolgens ondergebracht bij de British Woodworking Federation (BWF), de overkoepelende federatie waar WWA een onderdeel van is.

C2C Assessor SGS Search uit Nederland is assessor voor het C2C Products Innovation Institute in Nederland (met interesse in de Engelse markt) en heeft uiteindelijk in een rapport vastgelegd dat een houten kozijn uitstekend certificeerbaar is, op ten minste niveau ‘SILVER’.

De boodschap voor de Engelse fabrikanten is: “Jij kan met een gerust hart het C2C programma kiezen, het aspect materialen is al getoetst en voldoet.”

De BWF heeft hiermee de 1e belangrijke vraag rondom ‘material health’ beantwoord en hoopt dat er nu één of meerdere fabrikanten daadwerkelijk overgaan tot certificering. Pas dan kan in het onderzoek energie, waterverbruik, sociaal ondernemerschap etc. via de fabrikant meegenomen worden. In ieder geval is een belangrijke drempel nu weggehaald. Al het andere is namelijk goed te certificeren.

De gezondheid van materialen in Engeland

Het C2C programma zelf leeft wat minder in Engeland, het is niet zoals hier in Nederland met Venlo als ‘C2C-hoofdstad van Europa’. Maar circulair ondernemen begint in Engeland ook een issue te worden. Zo zijn architecten en opdrachtgevers er al volop mee bezig. Met als basis hergebruik van materialen. Als werkgroep communiceren we daarom niet (meer) over C2C - het is slechts een instrument om onder andere de gezondheid van materialen aan te tonen - maar over healthy materials. Daarom hebben we de naam van onze werkgroep aangepast naar ‘Material Health & Well being sub-committee’. We willen bewustwording in de markt creëren dat je kunt kiezen voor de gezondste variant, die probleemloos herbruikbaar is zonder risico’s voor mens en milieu. Het beste uitgangspunt voor ieder circulair ontwerp en/of gebouw!

Voor onze werkgroep zit het werk er nu grotendeels op. De WWA en BWF starten op basis van het onderzoek in 2018 een marketingcampagne ‘Material Health’, waarin ze uiteraard communiceren dat kiezen voor houten ramen en deuren de meest gezonde keuze is.

Pvc staat op de ‘banned list’ van materialen binnen het C2C programma, en kan dus niet C2C gecertificeerd worden. Er is inmiddels een middelgrote timmerfabriek in Noord Engeland die interesse heeft in het C2C programma, en wellicht overgaat tot daadwerkelijke certificering.

En hoe zit het eigenlijk met gezonde materialen in Nederland?

In Nederland moeten we voor opname in de Nationale milieudatabase de LCA van materialen en producten aantonen. Met deze waarden maken we de ‘milieuprestatie calculatie’, waar binnen enkele jaren ook prestatie-eisen aan worden gekoppeld. De gezondheid van materialen zit hier wel en niet in. Ook het transport zit namelijk in een LCA. Zwart-wit gezegd; minder gezonde materialen halen om de hoek kan een gunstigere LCA geven, dan gezond materiaal van ver weg halen. In deze milieuprestatie komt een minder gezond materiaal dan toch beter uit de bus.

De vraag is of je minder gezonde materialen keer op keer zou willen hergebruiken in de toekomst….

Met de C2C Bouwgroep leggen we met 15 fabrikanten van bouwproducten de focus op de gezondheid van materialen. Vanuit de circulaire gedachte. “Wat zit er bijvoorbeeld in de betonvloer die gestort wordt?” Zorg dat je weet wat er in je materialen zit, is de gedachte. Het zou het mooiste zijn als de hele bouwkolom de gezondheid van materialen checkt. Mooie taak ook voor de NBvT: “Zorg dat je van je leverancier weet wat er in de la zit van de lakleverancier.” En ga desnoods op zoek naar gezonde alternatieven.

Voor ons is dit een boeiend onderwerp. Onze kennis over de gezondheid van materialen willen we graag overal delen. We merken ook dat bedrijven zaken met ons doen, juist omdat ook zij het een gaaf onderwerp vinden. Zou mooi zijn als in Nederland ook een gemeente of opdrachtgever de voorkeur uitspreekt voor bedrijven of producten die uitsluitend met gezonde materialen werken.