Wat wordt onze nalatenschap voor volgende generaties?

donderdag, 23 februari, 2017 - 12:47 Halbe Vlietstra

Ik ben sinds kort opa. Een trotse. Maar het zet me ook regelmatig aan het denken. Zo las ik laatst ergens ‘De wereld waarin wij leven is de nalatenschap van de generatie voor ons’. Als je dan denkt aan asbest of de ‘plastic soup’ bijvoorbeeld, dan is onze nalatenschap een trieste. Als kersverse opa voel ik me meer dan ooit verantwoordelijkheid hiervoor.

Ik gun - net als de meeste mensen - mijn kinderen en hun kinderen het allerbeste. Maar kijk ik dan naar de bouwwereld, dan bezorgt me dat regelmatig kopzorgen. Denk aan de eindige grondstoffen waarmee we nog steeds massaal bouwen, of het vooruitzicht van een ongezonde leefomgeving, daar willen we onze (klein)kinderen toch niet mee opzadelen?

Gelukkig liggen de oplossingen voor een beter nalatenschap voor het oprapen. Denk in de bouw aan houtskeletbouwsystemen en biobased bouwen bijvoorbeeld. Bouwen met natuurlijke materialen dus. Materialen zoals hout. Er zijn veel redenen waarom bouwen met hout goed is voor de kinderen van onze kinderen, maar de belangrijkste is toch wel CO2 reductie. Hout is namelijk een prima materiaal om CO2 uitstoot terug te brengen. Je kapt een boom, gebruikt deze voor je constructie en je plant ook meteen weer een nieuwe boom. Want wist je dat jonge bomen groeien dankzij CO2 opname? Eén kuub kan de CO2 uitstoot reduceren met maar liefst twee ton!

Biobased houtskeletbouw bestaat al heel erg lang, maar is in Nederland nog een relatief onbekende manier van bouwen. Daarom zoeken wij bij Oldenboom juist naar mogelijkheden die zoveel mogelijk aansluiten bij de manier van bouwen die we al gewend zijn in Nederland. Zodat we de toch wel conservatieve bouwmensen niet te zeer afschrikken.

Met een paar kleine aanpassingen kan je prima ‘houtskelet –bouwen’ met biobased materialen. Dat past ook weer erg goed in de ‘circulaire economie’ waar we met z’n allen veel over praten:

- hout is namelijk een materiaal dat eenvoudig te hergebruiken is;

- het groeit boven het aardoppervlak (geen schadelijke, olieachtige oplossing dus);

- en in tegenstelling tot eindige materialen is hout nu en in de verre toekomst beschikbaar.

Kijk, we kunnen er veel over praten met z’n allen, maar er moet gebouwd worden. Wij krijgen gelukkig dagelijks vragen hoe we beter kunnen bouwen met welke materialen.

En dat het succesvol is, bewijzen onze huidige projecten. Zo bouwden we zes biobased houtskeletbouw starterswoningen in de sociale huur. Het veelgehoorde argument dat het te duur is kan dus in de prullenbak. Als het starterswoningen zijn en ook nog eens in het sociale huursegment, kan het simpelweg niet te duur zijn.

En ook de 24 zorgappartementen voor verstandelijk gehandicapten waar we aan werken bewijzen de mogelijkheden. Natuurlijk zitten we voor dit soort projecten al vroeg samen aan tafel. En helpt het dat gemeente hun duurzaamheidsbeleid steeds meer aandacht geven. Maar wij vinden het erg belangrijk dat niet alleen mensen die het kunnen betalen in een gezond binnenklimaat kunnen wonen en leven, maar iedereen. En we merken dat het steeds meer algemeen geaccepteerd wordt dat je met natuur veel meer kunt dan dat men lange tijd dacht.

We kiezen met z’n allen steeds bewuster. Dampopen bouwen, met houtvezel of cellulose, de mogelijkheden zijn talrijk. Aannemers bellen me dat hun klanten dingen vertellen die ze zelf niet weten. Dan merk je dat de verandering doorzet. Dan help ik natuurlijk graag!

Het woord ‘duurzaam’ is helaas een nietszeggend containerbegrip geworden. Ik spreek daarom zelf liever over ‘natuurzaam’. Dus, met het oog op ons nalatenschap, ga jij ook natuurzaam bouwen?

Halbe Vlietstra – Oldenboom