Waarom duurzaam bouwen met hout een eigen plek online verdient

donderdag, 3 november, 2016 - 11:10 m.fledderman@nbvt.nl

De NBvT lanceert de website www.duurzaambouwenmethout.nl. En dat doen we niet zomaar. De kennis rondom duurzaamheid en bouwen met hout is nog altijd te beperkt in Nederland. Als je de ambitieuze doelstellingen uit het ‘Akkoord van Parijs’ er op naslaat, dan is het van het grootste belang dat we bouwen met hout met z’n allen zo snel mogelijk en massaal omarmen.

De focus volledig op duurzaam bouwen met hout

Waarom dan? Duurzaam bouwen kan natuurlijk met veel producten en materialen. Hout is een materiaal waarmee op een duurzame én moderne wijze gebouwd kan worden. En dat had je misschien niet verwacht. Juist dat vind je terug op dit nieuwe platform. Dat en veel meer natuurlijk. Zoals de positieve impact van bouwen met hout op het milieu en waarom juist bouwen met hout de toekomst heeft.

Kortom, een online platform waar de onderwerpen ‘bouw’, ‘hout’ en ‘duurzaamheid’ gecombineerd de volledige focus krijgen. En zo’n platform was er nog niet. Daarom bieden we je deze nieuwe plek, waarbij we naast het delen van inhoudelijke kennis, ook graag van en met jou leren. En elkaar inspireren.

Voor wie is dit platform?

Voor jou, als je op welke manier dan ook geïnteresseerd bent in of betrokken bent bij duurzaam bouwen met hout. Bewoners, architecten, opdrachtgevers, overheden, instanties, (industrieel) bouwers, houtverwerkers, investeerders, het onderwijs etc. Ofwel, iedereen die op welke manier dan ook nieuwsgierig is naar of een mening heeft over duurzaam bouwen met hout. Want juist door samen kennis te delen en van elkaar te leren, kunnen we hier bouwen aan een waardevol inspiratieplatform.

Samen kennis delen om steeds duurzamer te kunnen bouwen

Waarom is kennis delen dan zo belangrijk? Ik geef je een paar willekeurige voorbeelden over duurzaam bouwen met hout, zodat je snel zelf een beeld hebt van de mogelijkheden. Die simpelweg te veel onbenut blijven als we het niet benadrukken:

  • Milieubewust bouwen doe je met hout van duurzaam beheerd bos;
  • Denk daarbij aan houten kozijnen, deuren, trappen, houtconstructies, gevels tot hele woningen;
  • Hout scoort goed in ‘levenscyclusanalyses’, dus heeft een lage milieu-impact;
  • Alle leden van de NBvT kunnen gecertificeerd hout van duurzaam bosbeheer leveren;
  • Halvering van CO2 emissie is mogelijk door te kiezen voor industrieel bouwen met hout.

En misschien wel het belangrijkste:

  • duurzaam bouwen met hout is een keuze die ook jij nú al kan maken om verantwoording te nemen richting toekomstige generaties.

De voorbeelden die ik noem, komen niet zomaar uit de lucht vallen. Dit kunnen we goed onderbouwen door alle onderzoeken die we hiervoor continu doen. Er zijn dan ook veel rapporten en analyses beschikbaar, bijvoorbeeld rond de levenscyclus van houten bouwproducten. Zo kun je deze‘Environmental Product Declarations’(EPD’s) naar wens downloaden, of er naar verwijzen.

Het verhaal samen verder vertellen

Als we samen het verhaal van ‘duurzaam bouwen met hout’ vertellen, dan wordt het groter. Dan kan niemand er nog omheen. En dan krijgt het onderwerp de plek die het zo verdient.

Wil je jouw eigen verhaal over duurzaam bouwen met hout delen met de wereld?

Laat het me weten, wie weet krijgt het een plekje op dit belangrijke nieuwe platform.

Ik kijk uit naar je bijdrage!